Jouw boek of ebook in de bibliotheek?

 

 

Mijn boek staat in de bibliotheek!

Hoe leuk is het als jouw boek in heel Nederland in de bibliotheek staat tussen al die bestsellers, klassiekers en nieuwe uitgaven. Ik weet nog dat ik me hartstikke trots voelde en dat ik regelmatig ging kijken of mijn boek ook uitgeleend was (want dan was er weer een nieuwe lezer). Bovendien kan een bestelling door NBD/Biblion, de organisatie die de aanschafinformatie verstrekt voor de Nederlandse openbare bibliotheken, best groot zijn. Maar hoe pak je dat nu aan?

Vaak wordt op basis van een recensie van jouw boek besloten of jouw uitgave opgenomen wordt in het assortiment van de Nederlandse bibliotheken (https://www.nbdbiblion.nl). Deze recensie wordt geschreven door een recensent bij NBD/Biblion. Het is dus belangrijk dat deze recensent jouw werk in handen krijgt.

 

Wat moet je doen om jouw boek in de bibliotheek te krijgen?

Je stuurt twee recensie-exemplaren (jeugdboeken en herdruk drie exemplaren) op naar NBD/Biblion, Afdeling Aanbodselectie, Postbus 7454, 2701 AL Zoetermeer.

NBD/Biblion beoordeelt je boek en laten weten of ze überhaupt een recensie over jouw boek laten schrijven. Als dit niet het geval is, sturen ze de exemplaren terug. Willen ze het wel opnemen, dan kan er een grote bestelling volgen. Het is dus belangrijk dat je al gelijk goed binnenkomt bij NBD/Biblion.

Bij je boek schrijf je een begeleidende brief met daarin:

  • De titel
  • Naam van de auteur
  • Naam van de illustrator
  • Naam van de uitgeverij
  • Het aantal pagina’s
  • De grote en de uitvoering van het boek (bijvoorbeeld formaat A5, paperback)
  • ISBN
  • De vaste boekenprijs
  • De tekst van de achterflap
  • Je adresgegevens

Probeer zo compleet mogelijk te zijn, dus je kunt ook een aansprekende quote over je boek vermelden, de ondertitel, je lezersdoelgroep et cetera.

Het schrijven van een recensie door NBD/Biblion duurt ongeveer drie maanden en daarna volgt dan hopelijk de order van de bibliotheken. Dit regelt NBD/Biblion voor alle bibliotheken tegelijk.

 

Wat levert een boek in de bibliotheek me op?

Als NBD/Biblion jouw boek afneemt, kopen zij dus je boek. Zij ontvangen 40% boekhandelskorting, maar omdat de order best flink kan zijn, is het te ontvangen bedrag vaak de moeite waard. En een keer per jaar, in november/december, kun je een leenvergoeding krijgen van jouw uitgeleende boek via Lira, een auteursrechtenorganisatie voor schrijvers, vertalers en journalisten. Als je je aansluit bij Lira behartigen zij jouw belangen op het gebied van auteursrecht, het is dus wijs om je hier in te schrijven (https://www.lira.nl/Aansluiten/Aansluiten)

 

En mijn ebook bij de bibliotheek?

Als je jouw ebook verkoopt via het Centraal Boekhuis, kun je aangeven dat je je ebook wilt uitlenen. Je ontvangt dan per uitlening een kleine bijdrage via het Centraal Boekhuis. Meestal gaat dit via de uitgever omdat zij de aansluiting hebben bij het CB.

Al met al is het dus de moeite waard om jouw boek bij NBD/Biblion te promoten en om jouw ebook te laten lezen via de bibliotheken in Nederland.

Leessst helpt je hier graag bij.

Dus wil je hier meer over weten of ermee aan de slag? Stuur dan een mail naar info@leessst.com.

Uitgeven bij Leessst

Redactie

Ebook uitgeven

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s