Onze expert in boekvormgeving – Tine van Wel

Wie is Tine van Wel?

Ik ben Tine van Wel [1982] geboren en getogen in Anna Paulowna Ik studeerde aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten en volgde de richting Grafisch ontwerp en Typografie in Den Haag en verhuisde daarna naar Amsterdam waar ik ging werken in de ontwerpstudio van Joost Grootens, een boekontwerper. Hier kon ik mijn typografische specialisatie verder ontwikkelen en heb ik een dertigtal boeken ontworpen. Tegenwoordig woon ik met mijn gezin in Zaandam en heb ik mijn eigen ontwerpstudio aan huis.

 

Je bent geen gewone vormgever. Ben jij ook een expert?

Als typograaf en boekontwerper doe ik meer dan het zetten van de teksten en het ontwerpen van het omslag. Ik lees eerst de teksten om vanuit daar verder het ontwerp te bepalen. Wat is het type boek? Wie is de doelgroep? Heeft beeld een belangrijke rol of is het meer ter illustratie? Door mijzelf en de auteur vragen te stellen wordt de ontwerpvraag helder en kan ik aan de slag. Vaak krijg ik het aantal pagina’s op van de uitgever, binnen dat gegeven ga ik aan de slag. Het is heerlijk om onder mijn handen een boek te organiseren en op te schonen: poetsen tot het glimt! Ik neem de auteur waar nodig bij de hand en zorg ervoor dat het boek als ontwerp en technisch klaar is om over te dragen aan een drukker.

 

Wat maakt jouw vak bijzonder?

Het is fijn om structuur aan te brengen in de content die binnenkomt. Ik hou van het proces dat bij boeken maken hoort. Het proces loopt altijd anders en het is aan mij om het zo goed mogelijk te begeleiden, zodat het boek op tijd bij een boekpresentatie is. Dit houdt onder andere in:

  • Het stroomlijnen van processen
  • De content het beste tot zijn recht te laten komen
  • De identiteit/branding van de auteur (subtiel) naar voren te laten komen in het ontwerp

Dit maakt jouw boek bijzonder.

 

Wat kun je voor experts betekenen?

De experts krijgen te maken met een enthousiaste ontwerper met liefde voor haar vak. Een boek uitgeven is niet goedkoop. Ik zoek naar de beste prijs-kwaliteit verhouding binnen ieder budget. Ik probeer iets extra’s te geven bij een klein budget maar let ook op bij een grote budget dat een boek niet onnodig kostbaar wordt. Doordat ik de teksten lees, kan het zijn dat ik een grafisch element wil toevoegen om het boek naar een hoger niveau te tillen. In overleg met de auteur kan ik een kaart, stamboom, tijdlijn of info-graphic toevoegen.

 

Hoe onderscheid jij je van andere vormgevers?

Door mijn jarenlange specialisatie in boeken en dus ook in print, heb ik kennis van verschillende papiersoorten en materialiteit van bijvoorbeeld het omslag. Daarbij heb ik aan een aantal hele grote boekprojecten gewerkt.  Hierdoor ben ik goed in het plannen van een (langdurig) traject en weet ik hoeveel tijd er nodig is voor de verschillende stappen die nodig zijn om tot een goed ontwerp te komen. Door mijn ervaring werk ik snel en ken ik het proces waardoor ik kwaliteit kan bieden. Ik heb heel veel plezier in mijn vak en dat zie je terug in de boeken die ik ontwerp.

 

Training Ben jij een expert? Geef een boek uit!

Tijdens de training Ben jij een expert? Geef een boek uit! komt Tine uitgebreid aan het woord. Zij vertelt je hoe je jouw boek iets extra’s kunt geven.

Je kunt je nog opgeven voor de training door een mail te sturen naar: inschrijven@leessst.com

Meer informatie over de training vind je hier.

 

omslagfoto_kl

 

Advertenties

Een gedachte over “Onze expert in boekvormgeving – Tine van Wel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s