Olijfbomen

 

Olijfboom1Vreemde vormen

Gaten

Een holte

Geheimen

De knoesten van het leven

Verhalen

Sfeer

 

 

Verhalen vertellen

De olijfbomen rond ons vakantiehuisje op Corfu, Griekenland, intrigeren mij, laten me kijken, voelen, beleven. Zij vertellen verhalen:

  • Over kaboutertjes die hun hoofden uit de gaten van de stam steken en mij zachtjes de weg wijzen: ‘Daar moet je naartoe, volg het pad maar, je komt er vanzelf.’
  • Over trollen die ’s nachts hun dansjes doen en met veel kabaal de nacht beleven.
  • Over een jong meisje dat zacht jammerend, leunend tegen de stam om een aalmoes vraagt.
  • Over de kleine, verborgen vogeltjes die een oorverdovend lawaai maken de hele dag.
  • Over de takken die me omarmen en koesteren terwijl de zon mij verwarmt.

 

Sfeer oproepen

Ik zie de olijfboom met zijn dofgroene bladeren voor me, versierd met gekleurde lampions die zacht wuiven in de zeewind. Eronder staat een tafel met de heerlijkste hapjes erop, brood en Griekse lekkernijen. Ook staat er thee, sap, ouzo en wijn, ernaast een schaal met de kleine kumquat vruchtjes, die zo bij Corfu horen.

Aan de takken hangt een hangmat, al vraag ik me af of de takken het kunnen dragen, en ondertussen komen alle kleine wezentjes die ik heb verzonnen uit spleten, gaten en holletjes. Ik word er blij van.

 

Associëren

IMG_7329

Ik zie ook een oude, gescheurde, knoestige boom en associeer hem met een man op leeftijd, vol trots uitkijkend naar zijn kroost dat best goed opgedroogd is. De olijfbomen kennen de geschiedenis van de mensen hier, weten de verhalen, bewaren de geheimen die zachtjes onder hun takken verteld zijn. Ik kan er een boek over schrijven. Jij ook?

 

 

 

 

Welke associaties maak jij?

Ik gebruik dit soort oefeningen in mijn schrijfworkshops. Ik neem je mee in verhalen met behulp van foto’s, krantenberichten, de omgeving en soms alleen maar met een kopje thee. Jij gaat schrijven, inspiratie krijgen en genieten.

Kom je ook naar één van de workshops:

  • 16 september a.s. van 11.30 uur tot 16.00 uur in de Burg in Noord-Scharwoude. De kosten zijn €50,- pp inclusief lunch)
  • 30 september a.s. in Friesland (locatie, kosten en tijd worden nog bekend gemaakt).
  • 14 oktober a.s. in de Mandarijn in Gorinchem (tijd en kosten worden nog bekend gemaakt).
  • Kom naar één van de creatieve schrijfworkshops in Den Helder of Noord-Scharwoude
  • of geef je op voor de cursus van Idee tot Boekhandel, schrijven, illustreren en meer in Oudesluis.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s