Cursus Thriller Schrijven

Hoe schrijf je een thriller of spannend verhaal?

 

Spanning

Elk verhaal heeft spanning nodig. En spanning kan een probleem zijn, een ontwikkeling die een hoofdpersoon meemaakt, iets wat de nieuwsgierigheid wekt, maar ook een moord die opgelost moet worden, een conflict tussen twee partijen, een invasie van buitenaardse wezens of bijvoorbeeld de ontvoering van een kind.

Spanning of een conflict roept vragen op en laat je doorlezen. En dat is wat we willen in een thriller. Een thriller schrijven lijkt makkelijk. Je verzint een moord en lost hem weer op… toch? Simpel gezegd wel. Want bij een thriller hoort er iemand dood te gaan, dat zorgt voor spanning. Maar hoe je dat oplost kan op verschillende manieren. Zo heb je bijvoorbeeld

  • een psychologische thriller
  • een detectiveroman
  • een spionagethriller
  • een politieke thriller
  • een juridische thriller
  • een erotische thriller

Iedere thriller is anders.

Maar hoe zorg je nu voor spanning in je verhaal en hoe bouw je het op? Wie zijn je hoofdpersonen? Hoe beschrijf je een conflict en hoe los je het weer op? Hoe schrijf je een spannend plot? Welk perspectief gebruik je?

 

Ervaring

Ikzelf ben ooit begonnen met mijn thriller Daisy door een autobiografisch blog te schrijven. Maar doordat de gebeurtenissen in het blog mij en mijn familie betroffen en ik het niet fijn vond dat alles op tafel kwam, het kwam erg dichtbij, heb ik een hoofdpersoon verzonnen die alles meemaakte: Daisy. Na een aantal blogs, merkte ik dat mijn fantasie gebruiken erg leuk was, zeker nu ik het zelf allemaal niet meer meemaakte, maar Daisy.

Er kwam nog een hoofdpersoon bij: Einar en in de laatste fase van het schrijven complementeerde Nathalie het verhaal. Wat ooit begon als autobiografisch blog was een verhaal geworden over hoe je omgaat met verlies in je leven: wraak, doordraaien, verdovende middelen; iedereen verwerkt verlies op zijn eigen manier. En zo had ik een moord (verzonnen), drie hoofdpersonen die ieder zijn of haar eigen ontwikkeling meemaken, wraak, intriges, een spannend en verrassend plot en dus een thriller.

 

Cursus Thriller Schrijven

Een thriller kan dus ontstaan op vele manieren. Hoe je vervolgens alle ingrediënten van een thriller in je verhaal verwerkt en hoe je jouw schrijfproces aanpakt, dat ga ik je laten zien en laten ervaren. Start 15 februari 2018 in Noord-Scharwoude van 19.30 tot 21.30 uur.

Wil je meer informatie? Stuur dan een mail naar info@leessst.com

 

 

Cursus Van Idee tot Boekhandel – schrijven en illustreren

Advertenties

Een gedachte over “Hoe schrijf je een thriller of spannend verhaal?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s