Cursus Thriller Schrijven

Hulp bij het zelf uitgeven van jouw boek?

 

Het is af!

Je manuscript is af en je denkt dat het echt goed genoeg is om uitgegeven te worden. Wat nu?

Er zijn, zoals ik ook in mijn vorige blog schreef, heel veel mensen die je kunnen helpen om plannen te maken, om de redactie van je manuscript te doen en om je gevraagd en ongevraagd advies te geven. Er zijn hele goeie, professionele uitgevers, er is printing on demand en er zijn nog veel meer mogelijkheden om jouw boek op de markt te brengen. Zo is het ook met de keuze in redacteuren, schrijfcoaches en marketingstrategen die je willen assisteren. Een bos vol bomen, de ene ietsje groter dan de andere, maar allemaal bereid om jou te helpen. Wie kies je dan?

 

Kaf en Koren

Het is lastig om het kaf van het koren te scheiden. Wat en wie past bij jou? Ik leg je graag uit waarom ik ervoor koos om zelf uit te geven en wat me dat gebracht heeft, en waarom ik jou dus ook zou kunnen helpen.

Toen aan mijn verhaal werkte, was er aandacht van een gerenommeerde uitgever die meer thrillers uitgaf en wel wat zag in mijn blogs (zo ben ik mijn boek begonnen). Ik vond zelf mijn manuscript nog niet aan mijn eigen, kritische eisen voldoen, dus ik heb het eerst laten lezen door een bekende schrijfster, die heel goed en ongezouten kritiek gaf. Je wordt liever het talent van de toekomst genoemd, maar wat ze zei was terecht. Het was nog lang niet goed genoeg.

 

Zelf doen

Na herschrijven en heel veel schrappen, stuurde ik het op naar de uitgever, maar deze werd ziek en kon mij niet verder helpen. Ik las mijn eigen manuscript nog eens en besloot dat het weer anders moest. Ik was toch niet tevreden en bleef kritisch en perfectionistisch.

Uiteindelijk na 2,5 jaar aan mijn boek gewerkt te hebben, besloot ik dat het goed genoeg was en besloot ik ook dat ik mijn boek zelf ging uitgeven. Ik kon dit.

Ik wilde het hele proces van schrijven, redigeren, uitgeven en verkopen meemaken en de opbrengsten in in eigen zak steken. Ambitieus, maar helemaal mijn plan.

 

Een dure hobby of winstgevend?

Nu is schrijven in het begin vooral een dure hobby gebleken, maar ondertussen kan ik na drie jaar ervaring met zelf uitgeven zeggen, dat er heel veel mogelijkheden zijn om je droom waar te maken en dat dit ook rendabel kan zijn. Natuurlijk heb ik hulp gehad: van andere schrijvers, van mijn man, van vrienden en familie en van bevriende ondernemers. Helemaal zelf is namelijk best eenzaam en niet realistisch.

Als voorbeeld, voor mijn boek Daisy heb ik het volgende ondernomen:

 1. door te bloggen over mijn boek en deze blogs veel te delen, bereikte ik al een groot lezerspubliek voordat mijn boek uitkwam.
 2. door mijn boek als ebook uit te geven, was het te koop bij ongeveer 200 online verkooppunten, waaronder bol.com en kon ik heel Nederland en België bereiken.
 3. door een goede cover te laten maken, kreeg mijn boek (letterlijk) een gezicht.
 4. door schilderijen van mijn boek te laten maken, had ik beeld bij het verhaal wat ik vertelde.
 5. door een trailer van mijn boek te maken, kon ik deze beelden heel veel delen via Social Media.
 6. door een website voor mijn boek te maken, had ik nog eens een massa aan content om overal te plaatsen.
 7. door mijn boek spectaculair te lanceren in Het Slot in Schagen maakte ik naam als schrijfster, in ieder geval locaal.
 8. door mijn boek bij de plaatselijke boekhandel neer te leggen en hem daar ook te signeren, kwam ik in contact met mijn lezers.
 9. door mijn boek aan te bieden bij de bibliotheek en bij Biblion, merkte ik dat het bereik van lezers nog groter werd.
 10. door een pagina op Facebook aan te maken was ik in beeld bij de lezers die ook mijn blog via Facebook hadden gevolgd.
 11. door mijn boek naar recensenten te sturen kreeg het aandacht en kreeg ik feedback op mijn boek die ik graag deelde met de wereld.
 12. door regelmatig winacties met mijn boek te organiseren, kreeg mijn boek de aandacht die het verdiende.
 13. door heel veel aanwezig te zijn op Social Media en bij netwerkorganisaties, kreeg ik naam als schrijfster en daardoor het vertrouwen waardoor men mijn boek graag wilde lezen.

 

Ervaring

Nu, bijna drie jaar na het uitgeven van Daisy, wordt mijn boek nog steeds gekocht en gelezen, daar ben ik trots op. De ervaring heeft me zoveel rijker gemaakt. Ik heb het zelf gedaan en zoveel geleerd.

Op 14 juli a.s. heb ik mijn eerste boekpresentatie als uitgever. Op dit moment lees ik verschillende manuscripten en maak ik afspraken met auteurs wat ik voor hen kan betekenen.

En deze ervaring wil ik ook met jou delen. Maak eens een afspraak, dan bespreken we samen wat ik (Leessst) voor jou kan betekenen. Mail naar info@leessst.com of bel naar 0616606181

Fijne dag!

Susanna Florie

 

Advertenties

2 gedachtes over “Hulp bij het zelf uitgeven van jouw boek?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s