In 10 stappen een kort verhaal

Vind jij het schrijven van korte verhalen soms ook zo lastig? Met deze 10 stappen kan het niet misgaan:

  1. Kies een origineel onderwerp of een onderwerp wat je raakt, wat je voelt of waar je veel van weet. Kies een thema wat bijvoorbeeld in een schrijfwedstrijd is opgegeven of kijk om je heen… Waar zou je graag over willen schrijven?
  2. Schrijf dit onderwerp bovenaan je bladzijde. Ga tien minuten free writen, het liefste met de hand, schrijf alles op wat je over dit onderwerp weet. Het kan een lijstje zijn, het kan al een verhaal zijn, het kan alles zijn waar je maar aan denkt, maar blijf schrijven. Haal je hand niet van het papier. Arceer daarna in je tekst hetgeen wat je persé in je verhaal wilt zetten.
  3. Onderzoek wat je nog niet weet over dit onderwerp en schrijf het erbij. Maak de tekst zo compleet mogelijk. Het hoeven nog geen mooie zinnen te zijn, het finetunen komt later.
  4. Een kort verhaal heeft overzicht nodig, dus houd je aan één onderwerp en kies niet meer dan twee hoofdpersonen. Je hebt niet de tijd om al deze karakters uit te werken en om met het onderwerp heel erg de diepte in te gaan.
  5. Bedenk wat het conflict is in je verhaal, want dit geeft spanning. Een conflict kan letterlijk een ruzie zijn, maar ook een vraag waar je geen antwoord op weet of het kan een moeilijk proces zijn. Soms is een conflict de innerlijk reis die je hoofdpersoon maakt of de groei die hij of zij doormaakt. En is een conflict nodig? Soms niet, maar bedenk dat het wel spanning opbouwt. Zo werk je toe naar een hoogtepunt; het plot.
  6. Probeer het conflict op een creatieve manier op te lossen of juist niet, houd het open, maar ga er mee aan de slag.
  7. Gebruik voor een kort verhaal veel korte zinnen, deze zijn vaak spannend. Wissel het wel af met een paar beschrijvingen of vergelijkingen, maar niet teveel, dit leidt af en je mag maar weinig woorden gebruiken. Een kort verhaal heeft een spannend begin om gelijk door te willen lezen, beschrijft daarna de situatie en het probleem, werkt toe naar een hoogtepunt en loopt daarna goed af of niet. 
  8. Lees je verhaal nog eens goed na; zijn alle schrijf- spel- en stijlfouten eruit. Wat kun je schrappen? Wat is overbodig of vertel je dubbel? Een kort verhaal is echt kort en krachtig, dus laat alle overbodige zaken en vergelijkingen los.
  9. Lees je verhaal hardop voor; hoe lopen de zinnen? Is het vloeiend? Want zo leest men jouw verhaal ook. Elke hapering is er één teveel. Hussel met de woorden en schrijf het op zoals je het zou vertellen.
  10. Laat je verhaal aan iemand anders lezen; snapt hij of zij wat je bedoelt? Ben je duidelijk? Wil je niet teveel vertellen in zo weinig woorden?

Als je klaar bent, stuur dan je korte verhaal op naar info@leessst.com en wie weet sta jij binnenkort in bundel De Zon. Insturen kan nog tot 30 juni a.s.

Schrijfwedstrijd De Zon

 

Advertenties

2 gedachtes over “In 10 stappen een kort verhaal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s