Business is het oplossen van conflicten

Of is het andersom?

 

B2B

Conflicten vind je overal, bij elk bedrijf, in ieder mens, maar ook in elk verhaal. En niet alleen de advocaten, gerechtsdeurwaarders en mediators varen wel bij conflicten. Juist de kleine conflicten, daar drijft de economie op, want een conflict hoeft ook niet per definitie ruzie te betekenen, het is meer onverenigbaarheid, een meningsverschil of een onopgelost probleem waar het over gaat.

Als ondernemer wil je iets bereiken, je hebt een doel, maar komt er niet uit. Je kunt dat oplossen door erover te vergaderen, door het zelf uit te zoeken, maar een oplossing is ook een externe partij inschakelen. Het mes snijdt zo aan twee kanten: Business to Business.

En een conflict kan zo klein zijn dat het niets meer inhoudt dan: Wie neemt mijn zaken waar als ik op vakantie ga? Of die expertise heb ik niet in huis, hoe gaan we dat regelen? Ga je personeel zoeken? Huur je iemand freelance in? Benader je een VA of ga je iemand omscholen zodat iemand binnen jouw organisatie het wel kan?

 

Where there is perfection, there is no story to tell

– Ben Okri, dichter en romanschrijver

 

Verhalen

Ook het verhaal van Ben Okri is er één vol conflicten. Hoe verkoop je als Nigeriaanse schrijver in Londen, zonder geld, je gedichten, je fantasie, je ideeën? Dakloos zijn en het harde leven op straat overleven is één ding, schrijver worden en succesvol worden is een tweede. Maar het lukte hem en zo is zijn eigen verhaal er ook één om opgeschreven te worden.

Als je zelf een verhaal schrijft, een boek, een blog of een column, dan is het conflict de basis, omdat als alles maar goed gaat, er niet zoveel om over te schrijven is. Verhalen ontstaan door conflicten. Ook het verhaal van jouw bedrijf; storytelling, is niet zomaar geschreven, soms was er strijd, een probleem of onvrede om ooit te beginnen. En is jouw business altijd zonder slag of stoot gelopen? Juist deze verhalen, deze conflicten maken jou en je onderneming tot wat hij nu is. Iets om trots op te zijn, omdat je de conflicten de baas bent geworden.

 

Oplossen

Ikzelf ben één groot conflict, vooral met mezelf. Ik kom rustig over, maar van binnen borrelt het, constant. Soms kook ik over. Soms loopt het met een sisser af. Ik kan er ook heel blij van worden, van dat borrelen. Soms geeft het energie, soms kost het dat alleen maar. Leessst is niet zomaar ontstaan, ik heb lang geworsteld, misschien wel te lang, maar ook dat conflict moest er zijn om hier te komen waar ik nu ben: ik ben schrijver, uitgever en schrijfdocent en daar ben ik ontzettend trots op.

En als het te rustig wordt, ben ik vaak de eerste die het conflict opzoekt, die tot het uiterste gaat; het zal de verhalenverteller in mij wel zijn. Maar, wat is jouw verhaal?

 

 

Advertenties

Een gedachte over “Business is het oplossen van conflicten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s