Karakter

Ik las IK BEN NIET BANG van Niccolò Ammaniti,

in Nederland uitgegeven door Uitgeverij Lebowski.

Wie mij raakt in deze prachtige roman is de negenjarige Michèle. Je bent Michèle, als je het boek leest. Je bent net zo speels als hij, net zo ondeugend, maar ook net zo angstig. Het geheim wat hij draagt, en jij dus met hem, is te groot.

Je vecht mee tegen de monsters die hem opzoeken zodra hij in slaap wil vallen. Je voelt je vies, net als hij, rollend door de varkensstront. Je ploetert samen met Michèle door de bloedhitte op zijn nieuwe fiets, die eigenlijk helemaal niet lekke rijdt, door het stoffige Italië en je raast als een wilde door het graanveld, je zusje achterlatend, of toch niet?

Je bent goedgelovig, houdt van je stoere papa en zorgzame, maar barse mama, maar je bent ook zo bang dat ze zich van je afkeren als dat grote geheim uitkomt.

En wat gaat er gebeuren als blijkt dat zij onderdeel zijn van het grote geheim?

Dit is kunst.

De kunst van het inleven.

Dit is wat een boek goed maakt.

Dit is schrijven.

Mijn schrijftip is dan ook: Kies je hoofdpersonen zorgvuldig. In wie kan jij je helemaal inleven. Wie bèn jij (niet letterlijk). Schrijf in detail op wat jouw hoofdpersoon doet, kan, bijzonder maakt en wenst. Beschrijf zijn angsten, gevoelens en ga mee in zijn wereld. Voel zoals hij voelt. Denk zoals hij denkt.

Dit maakt jouw verhaal pas echt bijzonder en geloofwaardig.

unknown

Op de warmste zomerdag van de twintigste eeuw trekken zes kinderen eropuit met hun fiets, terwijl de ouderen binnen schuilen tegen de hitte. Wanneer de negenjarige Michele Amitrano een weddenschap verliest, moet hij een verlaten, onbewoonde boerderij bezoeken. Hier stuit hij op een jongen, naakt en vastgeketend. Michele houdt zijn vondst angstvallig geheim, maar wil de jongen helpen en brengt hem voedsel en water. De schok is groot als hij erachter komt dat alle volwassenen in het dorp van het geheim op de hoogte zijn. Onder grote druk moet hij risico’s nemen en keuzes maken tussen loyaliteit en verraad. Michele neemt hartverscheurend afscheid van zijn kindertijd en zet een veel te vroege stap in de harde wereld van de volwassenen. (Bron: Samenvatting Bol.com)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s